Ačokča
Papriková okurka nebo okurkopaprika
Máloznámá tykvovitá, jednoletá rostlina - plody jsou sladkokyselé, chuti okurky a papriky dohromady.
Při pěstování je odolná proti plísním.
Ačokča má všestranné použití a skvělé účinky na zdraví:
- V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce.
- Listy přiložené na zanícenou část těla mají protizánětlivé účinky.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, jelikož zbavují stěny cholesterolových nánosů a snižují krevní tlak.
- Plody se jedí jako prevence či už při léčbě poruch oběhového systému.
- Také je pomocníkem v boji proti respiračním chorobám.
- Pokud si z plodů uvaříte odvar, uvaříte si diuretikum, které se používá při léčbě močových cest.
Ačokča je taky vynikajícím zdrojem vitaminů. Najdeme v ní vitamin C,
který je skvělý pro náš imunitní systém, dále vitamín B1 a B2. Co se
týče minerálů a tělu prospěšných látek, najdeme v ačokči hořčiny a
vápník.
Využití v kuchyni: 🍴
Plody zbavené semen lze použít v mnoha úpravách - plněné nádivkou jako
papriky, do salátů, do guláše, jako příloha, nakládat do sladkokyselých
nálevů, grilovat,...