Ačokča

01.09.2019

Papriková okurka nebo okurkopaprika

Máloznámá tykvovitá, jednoletá rostlina - plody jsou sladkokyselé, chuti okurky a papriky dohromady.

Při pěstování je odolná proti plísním.

Ačokča má všestranné použití a skvělé účinky na zdraví:
- V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce.
- Listy přiložené na zanícenou část těla mají protizánětlivé účinky.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, jelikož zbavují stěny cholesterolových nánosů a snižují krevní tlak.
- Plody se jedí jako prevence či už při léčbě poruch oběhového systému.
- Také je pomocníkem v boji proti respiračním chorobám.
- Pokud si z plodů uvaříte odvar, uvaříte si diuretikum, které se používá při léčbě močových cest.

Ačokča je taky vynikajícím zdrojem vitaminů. Najdeme v ní vitamin C, který je skvělý pro náš imunitní systém, dále vitamín B1 a B2. Co se týče minerálů a tělu prospěšných látek, najdeme v ačokči hořčiny a vápník.

Využití v kuchyni: 🍴
Plody zbavené semen lze použít v mnoha úpravách - plněné nádivkou jako papriky, do salátů, do guláše, jako příloha, nakládat do sladkokyselých nálevů, grilovat,...

Plody přírody vedoucí ke zdraví 2018-2023 | Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!