Čaje a jejich povaha
Chladné podzimní počasí láká na vaření čajů....na zahřátí i chuť.
Čínská medicína využívá teorii o ochlazujících (jinových) a zahřívacích (jangových) potravinách a nápojích.
Nápoje a koření, které nás zahřejí (jangové):
- Černý čaj, červené víno, rýžové víno, káva
- Koření v nápojích: skořice, zázvor, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, kmín, anýz
- Zázvor - nápoj se zázvorem
Neutrální potraviny a koření:
- Med a lékořice v nápojích
Nápoje a potraviny ochlazující (jinové):
- Zelený a bílý čaj
- Citrón, máta (mátový čaj)
- Citrusové a exotické ovocné šťávy
Pokud je venku zima, není vhodné se soustředit pouze na zahřívací potraviny. Vždy je dobré doplnit i neutrální, které můžeme konzumovat po celý rok, a ochlazující omezit. Nejvhodnější je kombinace stravy s různým tepelným účinkem a hlavně podle typu i onemocnění člověka.
Harmonické stravování podle Tradiční čínské medicíny zde:
https://www.patentnimedicina.cz/pm/harmon_strav.php?fbclid=IwAR2mjuj2u760DdpDZhSIFo0FxjRamlhIaR9QBOA--RQvIPpzBHwBNSrkEZs