Chia puding s karamelizovanou hruškou a pekanovými ořechy
Chia puding s karamelizovanou hruškou a pekanovými ořechy
Karamelizované hrušky na chia pudingu s voňavým kořením dají podzimu tu pravou atmosféru.
Ingredience jsou na 2 porce.
Ingredience:
- sójové mléko - 200ml
- chia semínka - 6 lžic
- agávový sirup - 1 lžíce
- hrušky - 2ks
- třtinový cukr - 50g
- voda - 100ml
- pekanové ořechy - 20g
- celá skořice - 1ks
- badyán - 1ks
- hřebíček - 5ks
Postup:
Chia semínka smíchejte se sójovým mlékem a párkrát je promíchejte. Chia semínka postupně nabobtnávají a trvá minimálně hodinu než mají hustotu pudingu. Jakmile mají pudinkovou konzistenci, nalijte je do skleniček/misek.
Můžeme chia puding nechat odležet i přes noc a až na druhý den zdobit hruškami.
Jakmile máme chia pudink hotový, připravíme si hrušky. Na nepřilnavé pánvi necháme pozvolna rozpustit cukr na karamel. Přilijeme ke karamelu na pánev vodu, dáme celou skořici, badyán a 5 hřebíčků, přidáme i pekanové ořechy a nakonec oloupané vypeckované hrušky. 10 minut je dusíme - hrušky měknou, voda se pomalu odpařuje a koření pouští svou vůni. Hrušky otáčíme - bude se na ně nabalovat karamel. Jakmile se voda odpařila a karamel zhoustnul, koření vyndáme. Hotové hrušky s pekanovými ořechy i s karamelem naservírujeme nahoru na chia pudink.
TIP:
Místo sójového mléka lze použít jakékoli jiné rostlinné mléko a místo agávového sirupu můžeme použít sirup (kokosový, javorový, rýžový atd.)
Pekanové ořechy skvěle nahradí i vlašské ořechy.