Jablečný vanilkový koláč s mandlovým máslem
Jablečný vanilkový koláč je skvělý pro podzimní dny. Vůně a chuť jablek, skořice, vanilky a mandlí je prostě neodolatelná.
Ingredience:
- drcené ovesné vločky - 100g
- kokosový olej - 50g
- mandlové rostlinné mléko - 50g
- jablka - 750g
- vanilkový puding - 1 sáček
- voda - 500ml
- třtinový cukr
- mandlové máslo
- javorový sirup
- mletá skořice, pravá vanilka
Postup:
Těsto: V míse zpracujeme drcené ovesné vločky s kokosovým olejem a rostlinným mlékem. Vzniklé těsto rukou vtlačíme do formy a dáme na chvíli (cca 7 minut) do trouby na 180°C.
Náplň: Ostrouhaná a na malé kousky nakrájená jablka dáme do hrnce na chvíli podusit s třtinovým cukrem, trochou vody a skořice. V nádobě smícháme 500 ml vody s vanilkovým pudingem (a pravou vanilkou, kdo chce). Změklá jablka zalijeme pudingem a mícháme do zhoustnutí.
Na ovesné těsto nalijeme jablečnou směs. Nahoru dáme mandlové máslo a javorový sirup. Aby se vše spojilo - dáme zapéct do trouby na 180°C na 20 minut.
Kuchyň nám krásně provoní vůně jablek, skořice, vanilky a mandlí. Necháme vychladnout, ztuhnout a podáváme.
Tipy:
Rostlinné mléko se dá použít jakékoliv. Skořice a vanilka se může do receptu dát a nemusí, vše záleží na chutích. Místo mandlového másla lze použít nasekané ořechy, ale koláč nebude mít tak krémový povrch. A kdo nejí cukr, vynechá třtinový cukr :-)