Kaki
KAKI Tyto jasně oranžové plody vypadají jako rajče, ale chuťově připomínají něco mezi broskví, meruňkou a dýní.
Kaki posiluje imunitu a dodává energii.V kaki najdeme vysoký podíl komplexních sacharidů, které dodávají tomuto šťavnatému ovoci typickou rosolovitou dužinu. Obsahuje také potřebný vitamin C, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo. V překladu znamená "pokrm bohů" nebo též "Diovo ovoce". Díky vláknině a komplexním sacharidům působí blahodárně na naše zažívání, střeva a odstraňuje zácpu.Roste na stromech zvaných tomel japonský. Původní domovinou stromu s tvrdým dřevem je Korea. K nám se lesklé plody dováží převážně ze Španělska a Izraele. Sklízí se ještě nezralé, aby zvládly dlouhý převoz do České republiky.Na pultech obchodů jej seženeme zhruba od konce září do konce února. Sezóna vrcholí kolem Vánoc. V obchodě vybírejte plody, které jsou měkké a dostatečně zralé, ale bez výrazných otlaků a zelených míst. Barva by měla být sytě oranžová nebo načervenalá. Pokud si domů přinesete plod, který je hodně tvrdý a nezralý, nechte ho několik dnů při pokojové teplotě dozrát.Kaki se nejčastěji konzumuje čerstvé a bez slupky.U odrůdy kaki persimon je slupka jedlá, ale hůře stravitelná. U citlivějších jedinců může způsobit trávicí potíže, jako je nadýmání a průjem.