Kvašené zelí
Tradiční kysané zelí je dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů. Probíhá zde proces mléčného kvašení, velká zásoba zelí se tímto uchová na celou zimu.
Kvašené zelí si námořníci vozili s sebou ve velkém na dlouhé plavby. Díky tomu měli velkou zásobu vitamínu C proti nemoci - kurdějím.
Kvašené zelí obsahuje: hlavně velké mnosžství vitamínu C, vitamín B12, poté obsahuje vitamín K, vitamíny skupiny B a minerály - draslík, vápník, fosfor, síru a hořčík.
Má
odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlejší odstraňování odpadních látek
z těla.
Kvasit lze ve velkých kameninových nádobách, zelácích, ale i v malém množství ve sklenici.
Recept na kvašené zelí:
- zelí
- sůl
- kmín
- cibule
- křen
- jablka
Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).
Po vykvašení přeneseme nádobu do chladné místnosti. Stále však kontrolujeme zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch.