Kvašené zelí

30.10.2020

Tradiční kysané zelí je dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů. Probíhá zde proces mléčného kvašení, velká zásoba zelí se tímto uchová na celou zimu.

Kvašené zelí si námořníci vozili s sebou ve velkém na dlouhé plavby. Díky tomu měli velkou zásobu vitamínu C proti nemoci - kurdějím.

Kvašené zelí obsahuje: hlavně velké mnosžství vitamínu C, vitamín B12, poté obsahuje vitamín K, vitamíny skupiny B a minerály - draslík, vápník, fosfor, síru a hořčík.

Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlejší odstraňování odpadních látek z těla.

Kvasit lze ve velkých kameninových nádobách, zelácích, ale i v malém množství ve sklenici.


Recept na kvašené zelí:

- zelí
- sůl
- kmín
- cibule
- křen
- jablka

Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).

Po vykvašení přeneseme nádobu do chladné místnosti. Stále však kontrolujeme zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch.

Plody přírody vedoucí ke zdraví 2018-2023 | Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!