Medvědí česnek
Medvědí česnek roste na vlhčích a spíše stinných místech.
Roste na jaře ještě před olistěním stromů.
Často již ke konci února, záleží na počasí a tuhosti zimy. Ke konci května pak medvědí česnek začíná kvést a jeho listy zvadnou.
Česnek medvědí, stejně jako ostatní druhy česneků (Allium),
obsahuje silice se sirnými sloučeninami. Důležitá účinná látka, kterou v sobě medvědí
česnek ukrývá je allicin.
Neporušené listy
medvědího česneku obsahují pouze alliin. Až při porušení rostlinných
buněk se tato látka změní (enzymaticky štěpí) na antibakteriální alicin,
nositele charakteristické a nezapomenutelné vůně.
Buňky rostliny se
samozřejmě poškodí samotným žvýkáním při konzumaci, ale pro uchování
této silice se právě díky této přeměně doporučuje lístečky česneku
mixovat nebo nasekat na drobno.
Allicin pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, stafylokoky a streptokoky, zabíjí prvoky trichomony.
Pokud má tedy někdo alergii na allicin, trápí člověka slabší žaludek, žlučník a slinivka břišní - není medvědí česnek vhodný.
Medvědí česnek lze můžeme používat i při jarních očistných kúrách.
Účinky a obsah medvědího česneku:
- přírodní antibiotikum
- antioxidační
- antibakteriální
- baktericidní
- fungicidní
- působí projímavě a močopudně
- obsahuje železo, vítamíny A, B1, B2, glykosid a hořčinu
- zdroj vitamínu C (100g m. česneku má cca 150mg vitamínu C)
Použití v kuchyni: čerstvý do salátů, dušený k jídlům, čerstvě nasekaný na brambory, jako polévka, pesto...
Uchování medvědího česneku do sklenice:
Ingredience:
* čerstvý medvědí česnek
* olej
* (sůl)
* (oříšky)
Postup:
V mixéru rozmixovat na jemno medvědí česnek s olejem a možno přidat i sůl nebo kešu oříšky, mandle atd - a máte z něj pesto.
Dát do uzavíratelné skleničky a po celý rok používat :-) třeba k pomazánkám, do salátů, na těstoviny...