Metoda 5 chutí
Recept vždy negarantuje výborný výsledek. Při přípravě pokrmu nám může recept sloužit jako vodítko nebo jako základní nápad. Pro výborný výsledek však musíme konečnou chuť vždy přizpůsobit.
K
dosažení konečné dokonalé chuti nám pomůže použít "metodu pěti chutí".
Pravidlem je mít element každé z pěti chutí v každém pokrmu.
Těchto pět chutí je: sladká, kyselá, slaná, hořká a kořeněná (pálivá).
Když
se naučíte vyvážit všech pět chutí, vaše jídlo bude stimulovat různé
skupiny chuťových buněk, a bude proto výborné.
V přírodě má každé ovoce i zelenina vyváženou škálu chutí.
Když se budete snažit připravit vynikající pokrm, ujistěte se, že v něm je všech pět chutí - že tam nechybí ani jediná. Můžete si položit otázky: "Je to dost pálivé? Je to dost slané? Je to dost sladké? Je to dost kyselé? Je to dost hořké?" Pět chutí nemusí být nijak silných, jen tak akorát pro konkrétní pokrm.
Nejsilnější chutí například u zahradního burgeru by měla být sladká, kořeněná a slaná, s malým nádechem kyselé a hořké, ale zase zde musí být přítomno všech pět chutí. Jinak byste si na burgeru nepochutnali.
Ze začátku můžete ochutnávat 5x a soustředit se na jednotlivou chuť.
Je běžné, že když si připravíte pokrm a procházíte prvním kolem
ochutnávání pěti lžičkami, zjistíte, že chybí dvě nebo tři chuti. Přidejte tedy
ingredience doplňující chybějící chutě, znovu zamíchejte a znovu pětkrát
ochutnejte. Pokračujte tak, dokud nedocílíte vyrovnané přítomnosti pěti
chutí a výsledného příjemného aromatu. Tento proces je "přizpůsobení chuti".
Ze začátku můžete hledat dlouho. Nenechte se tím
odradit; s větší praxí se příprava zrychlí. Zároveň docílíte i u pouze syrových
pokrmů nepřekonatelné chuti.
Seznam ingrediencí zastupujících pět chutí:
Buďte tvořiví
a neomezujte se pouze na tento seznam, protože obsahuje jen zlomek
toho, co nám planeta nabízí. Rostliny mají nejrůznější chutě, přičemž jedna nebo dvě jsou dominantní. Používejte zdravý rozum a nepřidávejte vanilku
do polévky ani česnek na dort.
K docílení kyselé chuti přidejte: citróny, brusinky, rebarboru,
citrónovou trávu, šťovík, rajská jablíčka, kysané zelí, jogurt z ořechů nebo
semen, jablečný ocet. K docílení sladké chuti přidejte: sušené ovoce jako například fík, datle,
švestku, rozinky, čerstvé ovoce jako je zralý banán, mango, hruška,
broskve; jablečnou šťávu, pomerančový džus, nektar ze syrové agáve,
syrový med nebo čerstvé listy stévie.
K docílení kořeněné pálivé chuti přidejte: česnek nebo cibulové výhonky,
hřebíček, zázvor, zelenou část hořčice nebo hořčičné semínko, ředkvičky,
křen, kajenský pepř, wasabi, mořské řasy anebo byliny - čerstvé nebo
sušené - jako je bazalka, kopr, koriandrové listy, rozmarýn, skořice,
muškátový oříšek, vanilka či máta peprná.
K docílení slané chuti přidejte: celer, koriandrové listy, kopr, petržel
nebo mořskou zeleninu, jako jsou různé druhy řas či keltskou mořskou sůl.
K docílení hořké chuti přidejte: petržel, zelené vrcholky celeru,
čekanku, česnek, cibuli, pampelišku, bobkový list, šalvěj či kajenský pepř.
*Upravený text
Z knihy 12 kroků k syrové stravě - Vickotoria Boutenco