Pečené lilky
Pečené lilky se hodí jako hlavní chod k čerstvé zelenině, bramborám, batátům i k pečivu.
Ingredience:
- lilky
- česnek
- olivový olej
- sůl
- bazalka, tymián
- rajčata
Postup:
Lilky rozkrojíme podélně na půl, nařežeme tak abychom neporušili slupku, nasolíme a necháme chvíli odležet. Lilky pustí vodu, tu odsajeme ubrouskem. Do mezer nastrkáme kousky česneku, zakapeme olivovým olejem, naskládáme nahoru na kolečka nakrájené rajčata posypeme bazalkou. Nahoru ještě dáme snítky tymiánu a pečeme i s kouskem citrónu - ten tomu dodá svěží vůni a chuť.
Troubu si předehřejeme na 200°C a vložíme péct lilky na cca 30 minut podle velikosti lilků. Podáváme s přílohou.
TIP:
Lilky se dají zapéct s čímkoli dalším - tofu, veganský sýr, cibule, chilli papričky, provensálské koření.