ÚČINKY OVOCNÝCH A ZELENINOVÝCH ŠŤÁV
PŘÍZNIVÉ ÚČINKY OVOCNÝCH A ZELENINOVÝCH ŠŤÁV a co vše obsahují:
Ananasová šťáva – Bohatá na draslík, vápník a sodík. Obsahuje i biotin a vitamín E. Obsah síry a chloru zajišťuje čistící schopnost. Díky kyselině citrónové, maleinové a tartarinové pomáhá při zažívání a působí močopudně. Má mimořádně vysoký obsah enzymu bromelainu štěpící bílkoviny a pomáhající odstraňovat pigmentové skvrny. Také odbourává otoky, pomáhá při redukci váhy, střevních poruchách a průjmech.
Broskvová šťáva – Bohatá na draslík, vápník a sodík. Má projímavé a močopudné účinky, pomáhá čistit tělo při potížích s ledvinami. Podobně působí nektarinková šťáva.
Citrónová šťáva – Má vysoký obsah vitamínu C a kyseliny citrónové, která má zásadotvorný účinek.
Grapefruitová šťáva – Bohatá na draslík, vitamín C a kyselinu listovou. Díky kyselině salicylové pomáhá velmi dobře rozpustit anorganicky vázaný vápník v těle. Hořký glykosid naringin podporuje trávení. Tato šťáva čistí střeva, stabilizuje střevní mikroflóru, enzymy v ní povzbuzují látkovou výměnu, působí proti křečovým žilám, hemeroidům, působí preventivně proti infekcím a nachlazení. Jeho silně zásadotvorný účinek pomáhá při detoxikaci.
Hroznová šťáva – Bohatá na draslík a železo. Významná díky schopnosti vylučovat kyselinu močovou z organismu, alkalizuje tělo a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv.
Hrušková šťáva – Bohatá na zásadotvorné substance, má silný močopudný účinek a detoxikuje tělo.
Jablečná šťáva – Bohatá na hořčík, železo, křemík, draslík a karoteny. Obsahuje mnoho vitamínu C a bioflavonoidů. Má čistící schopnost, váže na sebe toxické látky, posiluje cévy, zlepšuje funkci ledvin, pomáhá při zácpě, zánětech, vysokém krevním tlaku a horečce.
Meruňková šťáva – Bohatá na železo a křemík. Pomáhá zejména při chudokrevnosti a zlepšuje pleť.
Pomerančová šťáva – Bohatá na draslík, selen, vápník, křemík, hořčík, vitamíny A, B, C, kyselinu pantotenovou a biotin. Poskytuje ochranu proti chřipce, podporuje látkovou výměnu, podporují tělesné žlázy, posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu vlasů, podporuje krvetvorbu a má zásadotvorný účinek.
Třešňová šťáva – Bohaté na hořčík, železo, jód a křemík. Čistí krev a stimulují vyměšování šťáv zažívacího ústrojí. Účinně čistí především játra a ledviny.
Švestková šťáva – Bohatá na draslík, vápník, hořčík a fosfor. Má silně projímavý účinek, proto by se neměla pít ve velkém množství.
Šťáva z bobulovin – Bohatá hlavně na draslík a vitamín C. Pomáhají při detoxikaci těla, posiluje imunitní systém a látkovou výměnu.
Šťáva z papáji – Obsahuje enzym papain, podobný pepsinu v zažívacím procesu. Dále obsahuje fibrin, který je součást srážení krve. Tato šťáva je lehce stravitelná, příznivě účinkuje při srážení krve, odstraňuje zažívací potíže a žaludeční vředy.
Rajčatová šťáva – Bohatá na sodík, vápník, draslík a hořčík. Obsahuje kyselinu citrónovou, maleinovou a šťavelovou pro zlepšení látkové výměny. Také výrazně alkalizuje tělo.
Celerová šťáva – Bohatá na hlavně na sodík, dále hořčík, železo a vápník. Sodík se uplatňuje při vylučování kysličníku uhličitého, zajišťuje správnou hustotu krve a lymfy.
Česneková šťáva – Bohatý na hořčičné oleje, posiluje organismus, chuť k jídlu, podporuje vyměšování zažívacích šťáv, účinný při detoxikaci a odstraňování střevních parazitů. Používá se pouze malé množství k šťávám.
Melounová šťáva – Vhodná zejména při poruchách ledvin, mimořádně zásadotvorná.
Mrkvová šťáva – Bohatá na karoten, vitamíny A, B, C, D, E a K; dále na sodík, draslík, vápník, hořčík, selen, jód, železo, fosfor, síru, křemík a chlor. Povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá trávení, zvyšuje odolnost proti infekcím, proti hemeroidům, chrání nervový systém, zlepšuje zrakovou ostrost, čistí játra, chrání proti volným radikálům, posiluje sliznice i krevní oběh, aktivuje látkovou výměnu, podporuje růst vlasů, zlepšuje pleť, účinkuje proti tvorbě vředů a otoků.
Okurková šťáva – Silně zásadotvorná a močopudná. Díky vysokému obsahu křemíku, který obsahuje i zelená paprika podporuje růst vlasů, nehtů a zlepšuje pleť. Má výrazný vliv na revmatické potíže díky vylučování kyseliny močové a stabilizuje krevní tlak.
Petrželová šťáva – Významná pro látkovou výměnu kyslíku, proti otokům, udržuje, funkci nadledvinek i štítné žlázy, pomáhá udržovat cévy, zlepšuje léčbu očních chorob, očišťuje močové ústrojí a zlepšuje ledvinové funkce.
Špenátová šťáva – Výborně čistí a regeneruje zažívací ústrojí, působí i proti zácpě.
Šťáva z červené řepy – Obsahuje draslík, chlor a železo. Velmi hodnotná pro tvorbu červených krvinek a posílení organismu. Má silné detoxikační účinky na tělo, účinně čistí játra, ledviny, žlučník a povzbuzuje činnost lymfatického systému.
Šťáva z hlávkového salátu – Bohatá zejména na železo a hořčík, dále na fosfor, síru, křemík, chlorofyl a kyselinu listovou. Zlepšuje látkovou výměnu, pleť a kvalitu vlasů. Podobné účinky má šťáva i z jiných listových salátů.
Šťáva z chřestu – Obsahuje alkaloid aspargin přítomen v živých rostlinách, díky kterému rostou a jsou aktivní. Má výrazně močopudný účinek, zlepšuje ledvinové potíže, pomáhá rozpustit krystalky kyseliny šťavelové v ledvinách nebo svalech, je vhodná i při revmatizmu a problémech se žlázami.
Šťáva z pastiňáku – Bohatá na draslík, fosfor, síru, křemík a chlor.
Šťáva z topinamburů – Bohatá především na draslík. Působí zásadotvorně.
Šťáva z tuřínu – Bohatá zejména na vápník, dále sodík a železo. Šťáva z tuřínu i tuřínových listů je silně zásadotvorná a působí především pro zpevnění kostí a proti osteoporóze díky organicky vázanému vápníku.
Šťáva ze zelí – Bohatá na síru, jód a chlor. Má také vysoký obsah vitamínu C. Čistí tělo, pomáhá s léčbou vředů, mírní zácpu a přispívá k redukci váhy. Stejné účinky má i šťáva z kapusty.
Šťáva z různých druhů ředkviček – Bohatá na železo, hořčík, draslík a sodík. Tato šťáva z listů i kořenů má silný detoxikační účinek, pomáhá odstraňovat hleny a příznivě působí na sliznice.
Šťáva z pampelišky – Bohatá na draslík, hořčík, železo, sodík a vápník. Má silné detoxikační účinky.
Šťáva ze šťovíku – Bohatá na železo, draslík, fosfor, síru a křemík. Podporuje peristaltiku střeva a vyživování žláz.
Alfalfa šťáva – Tato luštěnina, vojtěška lucerka, která se klíčí je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, chlor, draslík, křemík podporuje funkci orgánů těla. Vysoký obsah chlorofylu vytváří odolnost proti infekcím a zlepšuje funkci srdce. Tato šťáva je velmi silná, proto se přimíchává k jiným šťávám.
Zdroj: knihy Walkera