Veganská polévka Phở
Populární vietnamská polévka Phở - vaří se v mnoha variantách (s hovězím či kuřecím masem, rybí, s krevetami a i vegan verze).
I verzí zeleninového vývaru polévky Phở je mnoho - s houbami i bez hub, s různými druhy zeleniny a lze ji jíst i pokaždé jinak - s opečeným Tofu, s houbami nebo jen s klíčky a bylinkami.
Vaření vývaru zabere zhruba 2 hodiny.
- voda - 3-4 litry
- mrkev - 1 velký kus
- bílá ředkev - 1 malý kus
- cibule - 2ks
- jarní cibulka - 1ks
- čerstvý zázvor - 1ks
- česnek - 2 stroužky
- houby - např. Jidášovo ucho, cca 5ks
- třtinový cukr - 1 lžíce
- sůl - 1 lžíce
- koření: celá skořice - 1ks, badyán - 1ks, kardamon - 3ks, kuličky koriandru - 1 lžička, hřebíček - 3ks, trochu anýzu a fenyklu
Suroviny do misky:
- rýžové široké nudle
- mungo klíčky
- čerstvé bylinky - Koriandr, Perilla, Vietnamská bazalka
- jarní cibulka
- Tofu - nejlépe marinované
- na dochucení - česnekový olej, chilli papričky, limeta
Postup:
Dáme vařit vývar: Na pánvi opékáme (až spálíme) cibuli, bílou ředkev a zázvor. Tato část je důležitá a díky tomuto opečení získá vývar tu správnou chuť. Z cibule a ředkve odstraníme spálené části, zázvor oloupeme, zlehka necháme opéct i skořici a vše dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a začneme vařit. Do hrnce přidáme mrkev, houby, všechno koření, sůl, cukr a vaříme 2 hodiny až vývar získá zlatavou barvu.
Půl hodiny před koncem lze přidat 2 kolečka pomeranče a kousek jablka pro exotičtější chuť.
Na konci dochutíme - solí a trochou limetové šťávy.
Vývar scedíme nebo jen vylovíme všechnu zeleninu a koření.
Do misky budeme potřebovat:
Rýžové nudle, které uvaříme dle návodu. Tofu opečeme na oleji. Přidáme uvařené houby, posypeme mungo klíčky, jarní cibulkou, nasekáme čerstvé bylinky. Zalijeme vývarem. Polévku nakonec dochucujeme česnekovým olejem, nasekaným čerstvým chilli a nepostradatelnou limetkou.