Veganský štrúdl s vlašsko-ořechovým máslem
Štrúdl, závin - klasika, která se dá udělat na spoustu způsobů.
Zde je rychlý recept - doslova plný jablek, brusinek a vlašských ořechů.
Ingredience:
- listové těsto s rostlinnými tuky - 400g
- ovesné vločky - 20g
- nastrouhaná jablka - 450g
- brusinky (nebo rozinky) - 50g
- vlašské ořechy - 200g
- mletá škořice
- na oslazení - 50g: třtinový/kokosový cukr nebo agávový/javorový či jakýkoli jiný sirup dle preference a chuti
Postup:
Těsto si rozválíme, prostředek posypeme ovesnými vločkami ať nasají přebytečnou šťávu z jablek. Jablka si oloupeme a nastrouháme, vymačkáme z nich šťávu a tu si pak vypijeme :-) Poklademe nastrouhaná jablka na těsto s vločkami. Poté posypeme sekanými brusinkami (rozinkami).
V mixéru si uděláme z vlašských ořechů máslo nebo je co nejjemněji nadrtíme/nameleme. Ořechové máslo poté dáme nahoru na jablka a brusinky, zasypeme mletou skořicí a osladíme tím, co máme rádi nebo nesladíme vůbec.
Tip:
Ořechy/ořechové máslo se dá použít i jiné než z vlašských ořechů - mandlové máslo ve spojení s javorovým sirupem je také skvělá kombinace.
Na oslazení se také hodí karamel z třtinového cukru.