Vitamín C
VITAMÍN C
Kyselina askorbová, E 300
- pomáhá posilovat všechny buňky
- pomáhá zmírnit projevy nachlazení a celkově snižuje dobu, kdy pociťujeme projevy nachlazení
- důležitým faktorem při tvorbě bílkoviny kolagenu, čímž napomáhá tvorbě pojivových tkáních
- zabraňuje kurdějím
- stimuluje imunitní systém
- podílí se odbourávání cholesterolu v játrech
- posiluje tkáňové dýchání
- stimuluje tvorbu bílých krvinek
- antioxidant, který velice dobře odstraňuje z těla volné radikály
- celkově příznivě ovlivňuje zdravotní stav
- napomáhá hojení vzniklých poškození a udržuje kvalitní stav vaziva
- napomáhá vstřebávat železo z potravy
vit. C
Vitamín C se ve velké míře nachází především v ovoci – citrusové plody jako citrony, limety, grapefruity a pomeranče, dále v jahodách, brusinkách, šípcích, kiwi, listové zelenině.... Nezanedbatelné množství je i v bramborách, rajčatech, květáku, špenátu a brokolici...
Vitamín C se ve velké míře nachází především v ovoci – citrusové plody jako citrony, limety, grapefruity a pomeranče, dále v jahodách, brusinkách, šípcích, kiwi, listové zelenině.... Nezanedbatelné množství je i v bramborách, rajčatech, květáku, špenátu a brokolici...
Doporučení denní dávka vitamínu C je 75-80 mg na den. Jako fyziologicky optimální dávka se uvádí 200 mg/den. Při krátkodobém užívání při specifických nemocech se ordinuje i dávka 500 až 1000 mg/den. Vyšší spotřebu vitamínu C mají kuřáci, a to až o 100%.
Vitamín C je vitamín rozpustný ve vodě a jako takový není pro tělo toxický. Jeho vyšší dávky se rozpustí v moči a odejdou z organismu vylučovacími cestami ven, aniž by výrazně poškodili samotný organismu.
Je použitelný v práškové formě jako neškodný konzervant, například do čerstvých zeleninových a ovocných šťáv.